DENTAPLAN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI KLİNİĞİ
Diş Neden Çürür?
Diş çürükleri kendi kendine oluşmadığı gibi kendi kendine de yok olmaz. Diş çürüğü oluşumunu 3 ana nedene bağlayabiliriz: Diş yüzeyinin duyarlı olması, mikroorganizma oluşumunu destekleyen yiyecek artıkları, bunların parçalanmasına ve asit oluşumuna yol açacak mikroorganizmaların varlığı. Dişin düzenli olarak fırçalanmaması ve bakımına özen gösterilmemesi çürük ihtimalini artırır. İyi temizlenmeyen dişlerde besin artıkları ve dolayısıyla da mikroplar birikir. Zamanla ağız içerisindeki bakteriler yiyecek artıklarındaki şekerli maddeleri kullanarak onu saydam, yapışkan bir madde haline getirir. Plak dediğimiz bu madde dişler üzerine yapışır ve bakterilerin diş üzerinde tutunmasını da kolaylaştırır. Karbonhidrat yani şekerli gıdalar diş çürüme oranını artırır. Besinlerin tatlandırılmasında kullanılan şekerli maddelerin içinde bulunan asit dişlere zarar verebileceği gibi bakteriler de kendi kendilerine asit oluşturabilir. Diş minelerinin erimesine neden olan asit, diş minesinin üzerinde küçük delikler oluşturur. Bu delikler mikropların geçiş noktasıdır. Bundan sonraki süreç oldukça hızlı ilerler: Delikler giderek genişler ve küçük oyuklar haline gelir. Diş çürüğü diş özüne doğru ilerledikçe dişler ağrımaya başlar. Çürük dişlerin ağrımaması sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Diş ağrısının olması için diş çürüğünün çok ilerlemiş olması gerekir. Diş çürüklerinin tedavi edilebilir dönemde belirlenmesi için ağrı oluşmasını beklemeden senede en az iki diş hekimine giderek dişlerin muayene ettirilmesi gerekir. Diş çürüklerinin erken dönemde tanınması dişlerin kaybedilmesini engelleyebilir veya en azından geciktirebilir.